Un altfel de protest – Siauliai – Lituania – Dealul Crucilor

s3

 

    Astăzi vreau să vă vorbec despre un loc cu o însemnătate fantastică, nu mă voi lega de partea religioasă ci mai degrabă de hotărârea unor oameni de a reuşi să se opună unor forţe cu mult mai mari decât fiinţa lor.

 

Dealul Crucilor – Kryzių Kalnas se află la 12 kilometri de oraşul Siauliai în nordul Lituaniei şi a luat fiinţă pe la 1200.

 Acest loc nu este un cimitir… el simbolizează lupta populaţiei locale împotriva lucrurilor grele din acele vremuri.

Pe acel deal întins, sute de mii de cruci sunt înălţate spre cer, ca marturie a credinţei şi a identităţii naţionale lituaniene. Nu este cunoscut  numarul exact al crucilor aflate pe acest deal, însă este estimat în prezent pe la 150.000.

Începuturile acestei tradiţii sunt incerte, deşi se crede că primele cruci au fost aşezate pe fostul fort Jurgaiciai – Domantai, dupa revolta din anul 1831. De-a lungul secolelor, nu numai cruci modeste, ci şi imense crucifixe, statui ale eroilor lituanieni, etc. cât şi mii de rozarii si efigii au fost aduse aici de către populaţie.

Dealul Crucilor din Lituania

În anul 1795, Lituania a ajuns sub stăpânirea imperiului rusesc. Rebeli polonezi şi lituanieni s-au revoltat fără prea mari sorţi de izbândă asupra ocupaţiei. Deoarece familiile multora dintre rebeli nu au mai găsit trupurile acestora, în urma luptelor, ei au ridicat unele dintre aceste cruci pe acest deal.

s1

Locul a căpătat o noua semnificaţie, între anii 1944-1990, cand Lituania a fost ocupata de Uniunea Sovietică. Continuând pelerinajul pe acest deal, lituanienii au avut tăria de a îşi susţine propia identitate natională.

Dealul Crucilor a fost de multe ori devastat de trupele sovietice, care încercau să distrugă cât mai multe dintre crucile plasate acolo, de cel puţin trei ori aceştia au trecut cu buldozerele peste Dealul Crucilor.  Apăruse chiar zvonul ca autorităţile intenţionează să construiască un baraj pe râul Kulve, având drept scop inundarea văii şi distrugerea locului.

Când am ajuns eu acolo  nu pot să vă spun decât că am simţit îndârjirea şi determinarea acelor oameni de a se împotrivi contra a ce ei consideră că e rău.

Concluzia noastră de azi ?  Există mii de posibilităţi să ne facem auziţi încercaţi să gândiţi înafara cutiuţei!

Dealul Crucilor din Lituania

PS: Lungimea acestui articol reprezintă ea însuşi un exerciţiu de concentrare.

Cu drag,

      Ptsuflet.