dl. Asistent Dr. Dan Vodnar CERCETATOR inventatorul Ambalajului Alimentar care ne scapa de E-uri

 

1488974_10201221525920502_634442244_n

A trecut ceva vreme decând nu am mai avut acel sentiment să laud pe cineva, răsfoind presa dau de un nume al unui domn despre care ne este povestit putin din munca sa.

Dan Vodnar, asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a inventat un tip de ambalaj antimicrobian care ne poate scăpa de substanţele nocive organismului.

Dan Vodnar are 31 de ani în cadrul universităţii, este cercetător la Institutul pentru Ştiinţele Vieţii . Tânărul savant are până acum la activ un număr important de realizări, motiv pentru care, în luna iunie, a primit la Viena titlul de „Danubius Young Scientist Award“ (n.r. – „Premiul Danubius al tânărului cercetător“).

Una dintre invenţiile lui Dan Vodnar ar putea schimba o lume întreagă: este vorba despre un ambalaj special pentru alimente, care este antimicrobian şi care ar putea duce la dispariţia E-urilor. În paralel cu acest proiect, în perioada 2010-2012, cercetătorul clujean a lucrat şi la o etichetă antimicrobiană, care se poate aplica pe fructe şi pe legume.

Aceasta are mai multe avantaje: este organică, e biodegradabilă, curăţă legumele şi fructele de microbi. „Eticheta se dezintegrează când dai drumul la jetul de apă. Nu intră în măr, îţi curăţă toată suprafaţa mărului. Polimerul din etichetă e ca un fel de detergent împotriva bacteriilor. Provine din natură şi se întoarce în natură. Şi chiar dacă ar trebui să ingeri această etichetă nu ai păţi nimic“, explică Dan Vodnar.

În opinia mea este întradevăr o muncă depusă pentru îmbunătăţirea vieţii tuturor. Am luat legătura cu acest om şi din acel simţ al instinctului am înţeles cu cine stau de vorbă. Stau de vorbă cu un cercetător cu un om care ani şi ani s-a chinuit să exceleze în domeniul său în condiţii uneori poate nefavorabile în România.

Văd în persoana lui un model de urmat şi totodată am înţeles că în această ţară găsim şi valori care nu doresc să fie manipulate.

Pentru aceasta sunteţi un om de lăudat! Felicitări domnule aşteptăm cu interes următoarele dumneavoastră invenţii!

 

PtSuflet.