Dansul căluşarilor

 

calusari 2

  Deoarece văd o legătură cu ce va urma vă prezint acum  un obicei,      manifestare sau trăire intensă sub formă de dans…

Ca şi origine cu mult înainte de creştinătate ar fi legat de cultul soarelui, o celebrare a vieţii cu semnificaţii magice.

Căluşul este defapt fructul de alun şi zic cei ce îl joacă şi transmit mai departe că nu ai fi demn de el decât dacă te iniţiază cunoscătorii.

Semnificaţia lui exactă ar fi ca un leac la Rusalii care se mai cunosc în cultura noastră ca şi  Iele şi prin repetatele apariţii dau peste cap bunul mers al vieţii de la ţară ele fiind elementele apei iar pentru contracararea lor Căluşarii sunt asemănaţi cu focul.

De la aceste semnificaţii am ajuns în ziua de azi să vedem diverse apariţii de tineri care mai au puţină cunoştinţă de vechea datină şi insistă mai mult pe agilitate                                                                                                      şi mişcările deja consacrate..

calusari 1

În continuare vreau să vă aduceţi aminte de o datină populară pe care voi o cunoaşteţi şi vă fascinează şi mai mult oamenii care au transmis această datină!

Ştiţi care este sarcina noastră ? Da aţi intuit bine să începem să le transmitem şi noi mai departe!

Exemple ?   Aştept şi eu de la voi!

PtSuflet.